Gafletden Uyar Cânı Hâzır Olagör Hâzır


NASÎHAT

Gafletden uyar cânı hâzır olagör hâzır
Bu 'âleme 'ibretle nâzır olagör nâzır

Allah'ı hiç unutma! Her an Hakk'ın huzûrunda olduğunu bil. Sen O'nu görmesen de O seni dâimâ görmekde ve her hâlini bilmekdedir. Her neye bakarsan ibretle bak zîrâ en küçük zerreden en büyük yıldızlara kadar bütün kâinât Cenâb-ı Hakk'ın tecelliyâtı ile doludur.

Yanılma sakın râhı an ol yüce dergâhı
Her demde sen Allah'ı zâkir ol zâkir

Doğru yoldan ayrılma! Dâimâ Hakk'ın rızâsına uygun hareket et ve ne iş yaparsan yap hep Allah rızâsı için yap. Elin kârda gönlün yârda olsun. Hangi işi işlerşen işle Allah'ı hiç unutma, gerek gizli gerek âşikâr dâimâ Hakk'ı zikreyle.

Pâk eyle dil ü cânı sür nefs ile şeytânı
Ol gûl-i beyâbânı kâhir olagör kâhir

Zikrullah kalbi temizler. Zikrullaha devâm ederek kalbini kötü ahlâkdan ve şeytânî sıfatlardan temizle ki nefsin hevâsından da şeytânın iğvâsından da emîn olasın. İnsanı felâkete götüren, cehenneme müstahak eden azgın nefsi mağlûb etmenin çâresi budur.

Ey 'ârif ü ey dânâ cân çeşmini kıl bînâ
Her mertebeye cânâ kâdir olagör kâdir

Eğer aklım var diyorsan, kalb gözünü açmaya bak. Kalb gözünü açmadan hak ve hakîkati göremezsin, görsenden idrâk edemezsin. Yüce mertebelere erişmeye kalb gözünü açmakla kâdir olabilirsin.

Gel 'âlem-i ma'nîde ol kişver-i 'aynîde
Sen 'ilm-i ledünnîde mâhir olagör mâhir

Kelimede kalma ma'nâya gel, sûrete bakma sîrete bak, esmâda kalma müsemmâyı bul! Bilmek yetmez, bulmaya bak, bulmak da yetmez olmaya bak! Kitaplardan, hocalardan öğrendiğin ilim yetmez, ilmi bizzât Allah'dan almaya bak! 

Ko renc ü 'anâ milkin bu dâr-ı fenâ milkin
Bâtında bekâ milkin 'âmir olagör 'âmir

Mâsivâyı bırak! Bu âlem kevn ü fesâd âlemdir, karârı yokdur, Hakk'dan gayrı ne varsa hepsi fânîdir. Fânî olanı bırak, Bâkî olan Allah'ı bul! Allah'la ol. Hakk ile bekâ bul. 

Ey Nûrî-i bîgâne bak kesret-i ihsâne
Bu fazl-ı firâvâne şâkir olagör şâkir

Mâsivâdan yüz çevirip, Hakk'a rücu' edersen, Hakk'ın sayısız ihsânına mazhar olursun. Bu büyük nimetlere erişdiğinde sana düşen, sabah-akşam, gece-gündüz dâimâ Hakk'a şükretmek ve devamlı O'nu zikretmekdir. 

Şeyh Abdülehad Nûrî
Kaddesallahu Sırrahu'l-Âlî
Previous
Next Post »