Aldatma Üzerine Yapılmış 7 Film

Sizin için "aldatmayı konu alan en iyi 7 film" olarak algılanır mı bilimeyiz ama en iyi 7 aldatma filmini sıralama gibi bir amaç gütmeyen bir yazı olduğunu en baştan belirtmek isterim. Bir çok türden film arasında "aldatma konulu filmler" listesinin son derece ilgi çekici bir liste olacağını düşündük. Çünkü ülkemizde en çok izlenen türk dizilerine baktığımız zaman neredeyse hepsinin aldatma, ihanet ve yasak ilişkiler üzerine olduğunu görüyoruz. Bunların en ünlüsü de herkesin malumu olacağı üzere, Aşk-ı Memnu dizisidir zaten. Yani kısacası ülke olarak ilgi duyduğumuz bir konu desek yanlış olmaz. Ülkemizdeki yönetmenlerde bunun farkında ki sürekli bu tarzda dizilerle izleyici karşısına çıkıyorlar. Biz ise Türk dizilerinin klasikleşmiş ve birbirine aşırı benzeyen senaryolarından aşırı bıktık. Bir de yabancılar "aldatma" konusu filmlerinde neler yapmış, onlara bakalım dedik.

1 - Revolutionary Road
Titanic’den sonra ilk kez bir araya gelen Kate Winslet ile Leonardo DiCaprio’nun muazzam performansları ve Sam Mendes’in yönetmenliğiyle dikkat çeken yapım; izleyiciye kendi hayatını sorgulatmayı başarıyor. Tercihlerimizi, hayatımızı, ilişkilerimizi yeniden düşündüren film, bir erkek ile bir kadının dünyalarının nasıl farklı olduğunu yansıtıyor.

2 - Vicky Cristina Barcelona
Vicky Cristina Barcelona filmi, Wooddy Allen'in aşk, aldatma ve kadın-erkek ilişkilerini ele alan başarılı filmlerinden biridir. Vicky ve Cristina İspanya’da bir yaz geçirirler. Daha sonrasında ise yakışıklı bir sanatçı ve onun sorunlu olan eşiyle tanışırlar. Vicky (Rebecca Hall) evlenmek üzere olan muhafazakar bir kadındır. Cristina (Scarlett Johansson) ise cinsel serüvenlere açık özgür ruhlu bir kadındır. Kaderleri kesişen üç insan arasında doğan aşk ilişkisini siz tahmin edin. Film, aşkı ile ahlak, şehvet ve mantığı size sorgulatan bir film olmuş.  Bunlardan hangisi sizin için önemli? Aşk nedir ve kime ne kadar ve ne derece aşığız? Bunlara net cevaplar verebilmek zor ve yönetmen, yarım kalan aşklar romantiktir tezini savunuyor. Bu tezin sonucunda ise, yaşanan çarpık ilişkilerin bunun bir göstergesi olduğunu savunuyor.Yer yer güldüren ve sonu oldukça düşündüren bir film olduğunu söylesek yanlış olmaz.

3 - American Beauty
American Beauty, tam 5 Oscar Ödülü'ne sahip Sam Mendes imzalı bir filmdir. American Beauty filmi, Amerikan toplumunun modern aile yaşantısı içerisindeki çöküntüleri, yozlaşmayı ve iletişimsizliği gözler önüne seriyor. Bu film aynı zamanda Amerikan Rüyası filmine eleştirel bir bakış açısı sunuyor. Zira Amrikan Rüyası filminde herkesin müstakil evlerde yaşadığı ailenin anne baba çocuklar ve ev köpeğinden oluştuğu, sokaklarda hep çıtır insanların gezindiği, herkesin zayıf olduğu, paraların bolca bulunduğu gözler önüne seriliyordu. Oysaki American Beauty filmi bunun tam tersi, Amerikan toplumunun kendilerine öz eleştiri yapmasına olanak tanıyan bir film olmuş.


4 - Eyes Wide Shut
Eyes Wide Shut filminde izleyici, evli bir çiftin cinsel dünyası içerisine davet edilir. Erotizmin ve gerilimin birleştiği noktada, cinselliği ele alan unutulmaz bir film olarak nitelendirebiliriz. Eyes Wide Shut filmini izledikten sonra bu film, sizin için unutamayacaklarınz arasında yer alacak bir film olabilme potansiyeline sahiptir.

5 - Match Point
Match Point, Woody Allen’ın en iyilerinden bir tanesi olarak gösteriliyor.  Bu film için, aşka ve kadınlara olan bakış açısıyla tipik bir Allen filmi diyebiliriz. Aşk, tutku, şehvet ve cinselliğin yoğun olduğu bu filmin sonunda bir iç geçirip, aşkı uğruna tüm hayatını mahvedenin mi yoksa aklını kullananın mı haklı olduğunu düşünmek gerekiyor.

6 - Unfaithfull


7 - Closer

Aşk, bağımlılık, tutku, şiddet, ayrılık, hesapsızca sevme, aldatma, terk etme, şehvet ve güvensizlik. Üçüncü ve hatta belkide dördüncü şahıslarında işin içine girebileceği bir aşk üçgeninde (Türk dizilerine kalsa kimi zamanlarda beşgen bile olabiliyor) olabilecek her şeyi bu dizide bulmak mümkün. Closer; ikili ilişkileri belki de şimdiye değin hiç ele alınmadığı denli farklı noktalardan irdeleyen, gerçek üstüymüş gibi durup aslında her insanın yaşayabileceği sıradan duyguları aktaran güzel ve çarpıcı bir film.


Previous
Next Post »