October (Ekim) Nasıl Bir Film? Film Yorumu ve Analizi (2018)

October 2018 yapımı bir film. Tam olarak 13 Nisans 2018'de gösterime giren, Hindistan yapımı bir filmdir.


Filmin Hikayesi : 
Otel yönetiminin bir öğrencisi olan Dan (Varun Dhawan), iş arkadaşları ile birlikte Delhi'deki ünlü bir otelde stajyerdir. Arkadaşı Shiuli (Banita Sandhu)'nin bulunduğu otelde bir olay meydana gelir ve hastane toplanır. Bu durum Dan'ı derinden etkiler ve bunun üzerine Dan, bu tuhaf duruma bir cevap arayacağı ve aşık olacağı duygusal bir yolculuğa çıkar.

October (Ekim) Film Yorumu : Shoojit Sircar'ın "October"ı çok şey söylemeden bir çok şeyi anlatır. Film, Dan'ın saf ve basit bakış açısı ve Shuili’nin sessiz, acılara dayanan bakışlarından görünen bir aşk filmi. Dozu aşırıya kaçmış diyaloglardan oluşan bir hikaye değil, romantik yöresel türküler veya abartılı derecede gösterişli sahnelerden oluşmaktadır. Güzelliğin, aslında her şeyin sadeliğinde yattığını anlatan bir film. Dan 21 yaşında sakar, dikkatsiz ve biraz da kendini beğenmiş ama kibir havası olmayan bir genç. Bu gencin kendini az rastlanan masumiyetle ifade ediyor olması, onu sevecen yapıyor. Dan, Shiuli ve meslektaşarı günlük konuşmalar ve birkaç bakış dışında kendi aralarında hiçbir şey paylaşmazlar. Shiuli'nin yatakta yatması gibi uygunsuz bir durumdan sonra Dan, onun hareketsiz ve acılı dünyasına kendini kaptırır. Sonrasında ise aralarında bir şeyler gelişir. Aşk denen bir şeydir bu belkide? Shoojit Sircar, nüanslı yönüyle her sahneye hayat verir. Filmde olaylar ağır adımlarla gerçekleşerek giderek açılmaya başlar. Filmin yazarı, Dan adlı karakterin gözünden size olaylara bakış açısı kazandırmaya çalışırken aynı zamanda ustaca, kendinizi karakterin yerine koymanıza sağlıyor. Bazen film izlediğinizi unutuyor ve bir seyirci olarak kendinizi gerçek yaşamın içinde garip duygular içinde bulabiliyorsunuz. Dan ve Shiuli arasındaki ilişkinin anlatılamaz bir şekilde başladığı hastane sahnesi, büyük bir ustalıkla yazılmış ve sahnelenmiş. Bu sahneler bir duygusal bir yoğunluk yaşamanızı ve aynı zamanda hafifçe gülümsemenize sebep olur. Juhi Chaturvedi'nin senaryo, hikâye ve diyalogları her sahnede göze çarpıyor, filmin başarılı olması için ortaya koyduğu şeyleri asla gözden kaçırmıyor.

'October' filmi, bir Hindistan filmi olsa da sadece Hindistanlılara değil, uluslararası izleyicilere muhtemelen daha geniş bir şekilde hitap ederek keyfini çıkaracağı, insana özgü bir hikaye ele alınmış. Eğlence arayan seyirciler için hikayenin durgun temposu göz önüne alındığında, film çok sıkıcı görünebilir.

Film ile ilgili 5 üzerinden puanlayacak olursak,

Yönetme   : 4/5
Diyaloglar : 3/5
Senaryo     : 4/5
Görsellik   : 4/5

İyi seyirler.


etiketler : hindistan filmi, 2018 film yorumu, film analizi, yabancı filmler
Previous
Next Post »