Yapay Zeka Nedir?

Özellikle son birkaç yıldır sıklıkla duyduğumuz yapay zeka hakkında insanlar arasında, Türkiye'de ve dünyada büyük bilgi boşluğu var. İnsanların çoğu yapay zekanın ne olduğunu bilmiyor ya da yanlış biliyor. Bu yazımda yapay zeka nedir, yapay zekanın günlük hayatımızdaki örnekleri nelerdir kısaca bahsetmeye çalışacağım.



Yapay zeka, en basit tabiriyle bir bilgisayarın insan düşünce sistemini taklit ederek zeki bir varlık gibi çalışmasıdır. Yapay zekanın İngilizcesi "artificial intelligence"dır ve AI şeklinde kısaltılır.

Alan Turing


Yapay zeka kavramı ilk ne zaman kullanıldı? Aslında yapay zeka kavramı bilgisayar sistemlerinin, makinelerin tarihi kadar eskidir. Bu kavramın geniş kitlelerce tartışılmasını sağlayan ilk kişi Mathison Turing'dir. Mathison Turing isimli matematikçi 2. Dünya savaşında Nazilerin şifre algoritmasını çözmeye çalışırken bir bilgisayar prototipi geliştirdi ve makine zekası kavramı ortaya çıktı. Turing prensipleri ile geliştirilen bu prototip bilgisayarlar günümüz modern bilgisayarlarının atası konumundadır.

Warren McCulloch ve Walter Pitts


Turing makine zekasının prototipini oluşturdu. Warren McCulloch ve Walter Pitts, 1943 yılında Bulletin of Mathematical Biophysics dergisinde "A Logical Calculus of the Ideas Immanent in Nervous Activity" adlı makalede, Turing prensiplerine dayanan ve insan nöronları gibi çalışan işlemci fikrini ortaya attılar. Yapay zeka kavramı ise John McCarthy tarafından 1955 yılında kullanıldı ve isim babası olarak John McCarthy anılıyor.

Daha sonra yapay zeka çalışmaları daha dar bir çerçevede ilerledi. 1970'lerde Microsoft, Apple, IBM gibi modern bilgisayar sistemleri üzerinde çalışmalar yapıldı. Günümüzde ise yapay zeka çalışmaları oldukça hız kazandı.

Yapay zeka haberleri artık hemen her gün karşımıza çıkıyor. Birkaç yıl önce bir bilgisayarın yapay zeka ile YouTube'dan yemek tarifi videoları izleyerek yemek yapmayı öğrenebildiği açıklanmıştı. Günümüzde bunun gibi birçok yapay zeka örnekleri mevcut. Artık hayatımızda yapay zeka kavramı oldukça yaygın.

Günümüzdeki yapay zeka örneklerine bakacak olursak ; Google Çeviri gibi translate programları, Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarındaki arkadaş önerileri, telefonlardaki yüz ve ses tanıma sistemleri, Siri gibi kişisel asistanlar yazılımları, bir ülkenin gelecekteki ekonomik durumu ile ilgili öngörüler... Gördüğünüz gibi yapay zekayı hemen her gün kullanıyoruz ve birçoğumuz bunların yapay zeka tarafından yapılan karmaşık işlemler olduğunun farkında bile değil.

Gelecekte yapay zeka uygulamaları nasıl olacak? Yapay zeka ile hedeflenen insan zekasının bir alternatifini oluşturmak. İnsan beynin bir benzerini üretmek, hatta duygu ve irade gibi soyut kavramları da yapay zekaya ekleme amaçlanıyor.

Yapay zeka konusunda okuduğum yazılar ve izlediğim belgesellere dayanarak şu yorumu yapabilirim : Yapay zeka asla bir insan seviyesine ulaşamaz. İnsan gibi düşünme, karar verme, irade, duygu, bilinçlilik, kendisinin farkında olma gibi soyut kavramlara bir yapay zeka ulaşamaz. Bunlar için maddesel olmak yetmiyor. İnsan sadece maddesel bir varlık değildir. Manevi, ruhsal bir varlıktır ve insan bunları yapay olarak üretemez.

Bu yazıyı oluştururken Vikipedi, Hürriyet ve daha önce okuduğum haber, makale, izlediğim belgesellerden faydalandım.

Sizler de yorumlarınızı bu yayının altında paylaşabilirsiniz.

Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

Bilim ve teknoloji alanında daha çok yayına erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Previous
Next Post »